top of page

Verpotten

Bijgewerkt op: 26 jan. 2022


Vorige week hebben wij de kerstboom weer opgeruimd. Het was tijd om de boom met een bonte verzameling aan ballen, kunstwerkjes, souvenirs en lichtjes op te ruimen.


Dit was tevens een mooi moment om de planten in huis weer eens goed te bekijken. Want we hebben er veel, in allerlei soorten en maten.


De pannenkoekenplant die heel hard de hoogte in gaat maar aan de onderkant zijn bladeren laat vallen. De graslelie met zijn uitlopers die heel makkelijk te stekken zijn. De kerstcactus die net zijn prachtige bloemen heeft verloren. De drakenklimop welke een geweldige hangplant is maar die met wat hulp ook kan klimmen. De lepelplant die vast zit in een veel te kleine pot waardoor hij niet meer verder kan groeien. De monstera die bijna tot het plafond reikt. De citroenplant van mijn zus die bij ons aan het overwinteren is met zijn citroenen en heerlijk geurende bloesem.


En bij al die planten is het de vraag; staan ze op de goede plek, in het juiste klimaat en krijgen ze de juiste voeding?


Eigenlijk net als bij ons mensen.


Ik besloot de lepelplant te verpotten en moest aan mezelf denken toen ik in augustus 2021 stopte met mijn baan als HR adviseur. Het was tijd voor mij om naar een andere pot te gaan. Met wat nieuwe potgrond op naar een andere plek. En toch ben ik nog steeds aan het zoeken. Bevalt die nieuwe pot mij wel? De extra potgrond is fijn om verder te groeien maar soms krijg ik teveel water en dan weer te weinig. Het ene moment sta ik in bloei en het volgende moment hangen mijn bladeren. Soms sta ik het liefste in de zon en dan weer in de schaduw. Een blijvende zoektocht naar hoe ik het beste kan groeien.

Net als bij al onze planten in huis. Allemaal uniek en ieder op zijn eigen tempo.


Hoe zit het met jou? Sta jij op de goede plek en krijg jij de juiste voeding om verder te groeien?


bottom of page